26 d’octubre del 2016

LA PLAÇA DEL LLIBRE

La Plaça del Llibre: 

un projecte que no té preu

Passejar-se pel cor de València i gaudir de la concentració més gran que hi ha hagut mai de llibres en català al nostre estimat i maltractat cap i casal no té preu. La Plaça del Llibre ha celebrat enguany la seua quarta edició i els organitzadors l’han qualificada, en la cloenda, d’èxit rotund, tant pel que fa al públic assistent (més de cinc mil persones) com per la quantitat de llibres venuts (uns dos mil cinc-cents, més del doble que l’any passat).
Per descomptat, el canvi d’ubicació ha afavorit aquesta bona embranzida d’enguany. Per primera vegada l’emplaçament d’aquesta iniciativa ha sigut la plaça del País Valencià (altrament dita de l’Ajuntament), al mateix centre de València i a l’aire lliure, mentre que les anteriors edicions havien tingut lloc al hall del Centre Octubre, un lloc esplèndid però tancat i més amagat.



Vicent Penya amb la seua obra
INSÒLITA MEMÒRIA
Sens dubte, l’edició d’enguany ha servit per començar a guarir un mal endèmic que afecta generalment els escriptors valencians en llengua catalana: el de la invisibilitat. A més d’ajudar a fomentar la lectura en llengua pròpia, la convocatòria d’enguany ha acostat de la manera més directa i amable possible els llibres i els autors al públic valencià, on la participació d’editorials i llibreries ha experimentat també un notable augment en relació amb els anys anteriors. En la programació hem pogut trobar tota mena de presentacions i de signatures de llibres, a més d’espectacles musicals i d’animació infantil, amb un espai permanent dedicat especialment a la xicalla: “La Plaça menuda”.
La Plaça del Llibre és un projecte de l’Associació d’Editors del País Valencià, Acció Cultural del País Valencià, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i el Gremi de Llibrers de València. Compta també, per primera vegada, amb la col·laboració de les institucions valencianes: la Generalitat, l’Ajuntament i la Diputació de València.



ACTE DE PRESENTACIÓ DE L'ÚLTIM POEMARI de FRANCESC MOMPÓ
D'esquerra a dreta:
Pere Bessó, Àngels Moreno, Francesc Mompó i Manola Roig


Amb una duració de quatre dies (del 20 al 23 d’octubre), la Plaça del Llibre s’ha acomiadat fins l’any que ve, però cal recordar que fins al dia 30 d’octubre podem assistir també al vestíbul del Centre Octubre a l’exposició “Nosaltres, les escriptores. Valencianes en el temps”. Es tracta d’una mostra en què tenim notícia de més de quatre-centes autores valencianes de tots els temps, en una mena de catàleg de totes les dones que, des del segle XV fins a hores d’ara, han escrit al País Valencià en totes les llengües i en tots els gèneres, i on es pretén, a més, ajudar a introduir la visió de gènere en els plans de promoció de la lectura que es dissenyen a les biblioteques i als centres escolars i universitaris.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada