Carles Salvador:
una tasca cultural ingent
Els valencians i valencianes li devem
bona part de la nostra existència com a tals
S’ha dit que Carles Salvador va fer, en el seu temps, tots els papers de l’auca, com així van fer també molts dels seus col·legues de generació, la Generació Literària de 1930. I no és d’estranyar, ja que en aquella època, tant en l’àmbit lingüístic com literari, i en el camp cultural i polític, estava pràcticament tot per fer.
Per lògica històrica, ens agrade o no, la nostra cultura, la nostra llengua i literatura, a hores d’ara hauria d’haver desaparegut, com així ha succeït amb tantes altres cultures minoritzades que han estat reprimides i prohibides al llarg de la història i arreu del món. Si bé ho mirem, i sense exagerar, la nostra subsistència, la nostra existència cultural i lingüística, són un autèntic miracle europeu i mundial. Tal com vaig sentir dir a Maria Aurèlia Capmany fa uns anys a la Universitat de València: som la cultura més important d’Europa sense estat propi. O sense un estat que la defense, que la protegisca, que la promocione, encara que no siga propi.
Amb una visió molt perspicaç per a la seua època, Carles Salvador ja avisava, en els anys trenta del segle passat, que calia actuar decididament en la tasca de normalització de l’ús social de la llengua “si no volem (i cite textualment) que la cultura valenciana i el mateix País Valencià desapareguen com a realitats humanística i humana”.
Comptat i debatut, nosaltres, els escriptors, els lingüistes i els ensenyants valencians som fills o néts de Carles Salvador i dels seus contemporanis, i tots els valencians i valencianes li devem bona part de la nostra existència com a tals. Mereixen, per descomptat, el nostre homenatge i tot el nostre agraïment.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada