20 de febrer del 2017

POEMES DE LA INCERTESA

Poemes de la incertesa

Primer llibre de poesia de Roser Furió


‘Ulls de nit’ és un dels llibres més sentits i patits que he conegut, un poemari ple d’imatges impactants i de sensacions vitals. Es tracta d’un recull de versos que és producte d’una d’aquestes etapes de desolació i d’incertesa que de tant en tant ens proporciona l’àmbit indesxifrable de la nostra existència.

Roser Furió, l’autora del llibre, és una dona compromesa amb la seua societat i el seu poble, amb la nostra llengua i la nostra cultura. Nascuda a Canet d’en Berenguer el 1953, és mestressa de casa i, aquest, el primer llibre que publica, amb el qual va guanyar el Premi de Poesia Ciutat de Carlet, tot i que alguns dels seus poemes ja circulaven per les xarxes socials d’Internet. Inquieta i implicada en moltes i diverses iniciatives culturals, ha participat en nombrosos recitals de poesia per tot el País Valencià i arreu dels Països Catalans.


En ‘Ulls de nit’, publicat en l’Editorial Neopàtria, Roser Furió fa un despullament emocional i psicològic complet, un ‘striptease’ poètic com pocs poetes s’han atrevit a fer.  
El poemari deu molt a Fernando Pessoa i, sobretot, al seu memorable ‘Llibre del desassossec’ , o ‘Llibre del desfici’ segons algunes edicions. 
I per què “Ulls de nit”? Aquest desconcert que és la vida, aquesta aflicció que sentim de vegades, ens omplin d’incertesa durant el dia i de fatiga durant la vigília, de manera que, irremeiablement, ens prenen la nit i ens trenquen el son.
Roser Furió ha sabut reflectir en els seus poemes els pensaments i els diversos estats d’ànim que ha anat patint durant el procés d’escriptura o en el temps anterior a aquesta fase. “Desassossec” i “dubte” són paraules clau en el llibre. 


Ens trobem amb un poemari que presenta una indubtable càrrega existencialista. Ara bé, a diferència dels escriptors existencialistes que tots coneixem —Fernando Pessoa n’és precisament un dels més destacats—, en la poètica de Roser Furió no trobarem una conclusió tan funesta i dramàtica com en aquests autors, sinó un missatge més clar i esperançador. Comptat i debatut, la poeta veu la llum al final del túnel i això farà que se n’allibere, d’aquesta etapa de desolació i incertesa.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada