19 de febrer del 2018

ENTRE LA PEDRA I EL FERRO


Defensar el patrimoni amb la poesia


Entre la pedra i el ferro (poetes pel patrimoni de Sagunt)
A cura d’Antoni Gómez i Vicent Penya
Onada Edicions, 2018

            El patrimoni i la poesia són dos valors humans fonamentals que conviuen harmònicament en el llibre Entre la pedra i el ferro (poetes pel patrimoni de Sagunt). Es tracta d’una antologia que reivindica, dins d’un procés de reconeixement internacional, la candidatura de Sagunt com a Patrimoni de la Humanitat per part de la Unesco. Un recull que pretén posar en valor, per mitjà de la paraula poètica, el patrimoni històric i el passat industrial de la capital del Camp de Morvedre, actual Capital Cultural Valenciana declarada per la Generalitat.
            El llibre, que ha comptat amb la coordinació i l’assessorament d’Antoni Gómez i de mi mateix, i amb el disseny de la coberta de Sergio Bonaque, ha estat editat per Onada Edicions amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sagunt.
            Segons la idea que inspira tot el contingut, el títol de l’antologia respon a dos elements simbòlics que provenen de les entranyes de la terra, la pedra i el ferro, i que, a més de representar el misteri del cosmos de les societats antigues, evoquen la dualitat de la capital del Camp de Morvedre com una ciutat assaonada sobre la història i la indústria siderúrgica.
            Sens dubte, Sagunt és una font d’història. Des del segle VI abans de Crist el port del Grau Vell va ser un empori comercial que va ajuntar al seu voltant les civilitzacions més importants de la Mediterrània: fenicis, grecs, romans, cartaginesos: una cruïlla de camins entre l’Orient i l’Occident.

Seixanta-tres poetes, alguns amb poemes inèdits i uns altres amb peces editades, han participat en aquesta antologia que es presentà el dia 1 de febrer a Sagunt. Poetes de diferents edats i procedència generacional units al voltant d’aquests dos símbols que fan de la dualitat un important valor.
            Ens trobem amb noms de gran prestigi i reconeixement literari, tant del País Valencià com de la resta dels Països Catalans, alguns dels quals amb importants guardons de poesia.
            Els poetes de la comarca de l’Horta que hi han participat —és a dir, nascuts o residents a la nostra comarca— són: Manel Alonso i Català, Lluís Alpera, Maria Carme Arnau, Pere Bessó, Francesc Collado, Miquel De Renzi, Isabel Garcia i Canet, Marc Granell, Ramon Guillem, Carlos Marzal, Begonya Mezquita, Josep Micó, Francesc Mompó, Eusebi Morales, Vicent Penya, Hermini Pérez i Edo, Jaume Pérez-Montaner, Begonya Pozo, Ramon Ramon, Isabel Robles, Lluís Roda, Manel Rodríguez-Castelló i Encarna Sant-Celoni.

            L’acte de presentació del llibre, sota la direcció de Sergi Juesas, membre del grup Camí de Nora, va esdevindre un meravellós espectacle de música i poesia, amb una lectura dramatitzada, un número de dansa, un espai musical, i amb la col·laboració de l’alumnat de l’Escola Municipal de Teatre.
            Comptat i debatut, una antologia que llança un missatge de cultura i tolerància al voltant de la poesia i de la seua capacitat de projectar a través de la bellesa de les paraules una imatge de ciutat que aspira a ser patrimoni universal i exemple de respecte i convivència entre els seus ciutadans i entre tots els ciutadans del món. Que aquest treball servisca perquè les generacions venidores gaudisquen, entre la pedra i el ferro, de les més nobles entranyes de la humanitat.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada