26 de febrer del 2018

NIT DE LLETRES


Cultura contra barbàrie, 
dignitat contra despotisme

L'autor de l'article, durant la seua intervenció

         En nom de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, us done la benvinguda a la desena edició de la Nit de les Lletres Catalanes, una activitat gastronomicoliterària d’actualitat que, com tots sabeu, va ser idea del malaguanyat Simó Aguilar.
         La Nit de les Lletres Catalanes és un esdeveniment en què els lectors i els autors comparteixen una vetlada amb les darreres novetats de la literatura catalana que es fa al País Valencià. Ja sabeu: la literatura “quilòmetre zero” més actual. Una interessant trobada en què els autors esdevenen al mateix temps protagonistes i espectadors, i en què els espectadors poden conèixer de primera mà, com a lectors, les últimes novetats literàries en la nostra llengua.


         Simó Aguilar, pare de la criatura, activista incansable, organitzava la Nit de les Lletres Catalanes des de l’associació cultural que ell mateix va fundar: el Club A la Nostra Marxa. La primera edició data de l’estiu de 2002, però malauradament Simó ens va dir adéu al febrer de 2006.         
         Després d’aquesta inesperada absència, es van fer dues nits més, l’estiu del 2006 i l’estiu 2007, amb el suport dels membres de l’associació, per a passar, a partir de l’any 2015, a reprendre’s la convocatòria amb l’organització de l’AELC, i amb un nou format i amb noves idees, però amb el mateix esperit i objectiu que l’original.
         De l’organització, com dic, se’n fa càrrec l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, hi col·laboren la llibreria Fan Set, la Societat Coral El Micalet i Acció Cultural del País Valencià, i disposem del patrocini de la Institució de les Lletres Catalanes.
         Hem arribat a la desena edició, deu nits de les Lletres Catalanes, i, com sempre, esperem que siga per a tots nosaltres una nit ben especial. La nostra literatura, i, en concret, la literatura catalana que es fa al País Valencià té, com feia temps que no tenia, una vitalitat extraordinària i, en general, una excel·lent i envejable qualitat. Una qualitat que jo considere homologable a la de qualsevol país del món.
         Per tot això, en un esdeveniment com el nostre, no podem més que, per una banda, celebrar la potencialitat que a hores d’ara presenten les nostres lletres, però, per una altra, denunciar el continu assetjament i persecució que les lletres catalanes estan patint per part de l’Estat espanyol.
         Un assetjament que, com tots sabeu, no és cosa d’ara, sinó que ja és un tema històric. Es tracta d’una persecució patològica, però premeditada, de l’Estat espanyol contra tot allò que considera “diferent”, contra tot allò que, segons ell, atempta contra la seua idea uniformista, excloent i unitarista de l’estat.


         Presos polítics, presos de llibertat d’expressió, censura d’exposicions i de llibres, multes i sancions, persecució de l’educació i de la llengua, amenaces als mitjans no afins… Benvinguts a la Turquia Occidental!
         Una actitud que no és una altra cosa que una mena de “racisme lingüístic i ideològic”, emmarcat dins d’un llarg procés de “genocidi cultural”, que a hores d’ara s’ha accentuat més si cal amb l’aplicació del que ells anomenen el “155”, que no és més, com ja sabeu, que l’eufemisme d’un “estat d’excepció de facto”. Una situació en què se salten les seues pròpies lleis i es carreguen el que quedava de democràcia, si és que encara en quedava.
         Cultura contra barbàrie, dignitat contra despotisme. Des de la Nit de les Lletres Catalanes no podem més que ser festius i, alhora, reivindicatius, i convertir aquesta festa per les lletres en una gran nit de la cultura i la dignitat, en un acte de celebració i “afirmació” de la nostra literatura i la nostra llengua.
         Que sigueu bones i bons i que ho passeu de la millor manera possible en la bona companyia de la taula i de les lletres.

Text llegit en la X Nit de les Lletres Catalanes el 21 de febrer de 2018 
a les sales de la Societat Coral El Micalet de València.
        



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada